Subspecialisaties
Pathologie is opgedeeld in verschillende subspecialismen variërend van onderzoek van bot- en weke delen naar hersenen naar huidaandoeningen. Door de subspecialisaties wordt de expertise vergroot en kunnen pathologen de focus leggen op een aantal aandachtsgebieden, dit in tegenstelling tot generalistische pathologie. Subspecialisaties zijn onder andere ontstaan door de toenemende kennis van de specialistische deelgebieden. De subspecialismen pathologie zijn:
Cardiovasculaire pathologie heeft betrekking op hart en bloedvaten.
Cytopathologie houdt zich bezig met het bestuderen en diagnosticeren van ziekten op cellulair niveau.
Dermapathologie heeft betrekking op huidaandoeningen.
Endocriene pathologie houdt zich bezig met het endocrien systeem (klieren die afscheidingen in het lichaam hebben) en doet onderzoek naar ziekten van het hormoonstelsel.
Gastro-Enterologie (GE) heeft betrekking op het maag-darmstelsel.
Hematopathologie houdt zich bezig met het diagnosticeren van ziekten van bloed, bloedvormende organen en lymfklieren. Deze diagnostiek heeft een sterk multidisciplinair karakter. Door het combineren van verschillende laboratoriumtechnieken zoals immunohistologie en moleculaire diagnostiek wordt de juiste diagnose bereikt.
Hepato-pancreatobiliaire pathologie houdt zich bezig met onderzoek van ziekten aan de lever, alvleesklier en galblaas met de galwegen.
Hoofd- halspathologie heeft betrekking op onderzoek naar weefsel en cellen van alle lichaamsdelen boven de sleutelbeenderen, behalve de hersenen, ogen, schildklier en wervelkolom.
Long- en thoraxpathologie: houdt zich bezig met onderzoek naar weefsels en cellen uit de longen en borstholte.
Mammapathologie onderzoek van weefsel- en celmateriaal van borst en lymfklier uit de oksel.
Bij moleculaire pathologie wordt op DNA niveau naar de weefsels gekeken.
Nefropathologie doet onderzoek naar nierziekten.
Neuropathologie is onderzoek naar ziekte van weefsel van het zenuwstelsel zoals de hersenen, hersenvliezen, hypofyse, perifere zenuwen en spieren.
Urogenitale pathologie is onderzoek van weefsel- en celmateriaal van het urinewegstelsel en het voorplantingsstelsel zoals nieren, ureteren, blaas, urethra en mannelijke genitaal systeem.
Naast subspecialismen zijn er ook specifieke laboratoriumtechnieken, waaronder immunohistologie, elektronenmicroscopie en moleculaire pathologie. Tenslotte wordt bij patiënten die een natuurlijke dood zijn gestorven sectie (obductie) verricht voor het vaststellen van de doodsoorzaak.
Specialisten binnen het kenniscentrum pathologie
- Alle subspecialisaties
- Algemeen
- Bot- en weke delen pathologie
- Cardio-vasculaire pathologie
- Cytopathologie
- Dermatopathologie
- Endocriene pathologie
- Gastro-Enterologie (Kinder-GE)
- Gastrointestinale pathologie
- Gynaecopathologie
- Hematopathologie
- Hepato-pancreatobiliaire pathologie
- Hoofd-hals pathologie
- Kinderpathologie
- Long- en thoraxpathologie
- Mammapathologie
- Moleculaire pathologie
- Nefropathologie
- Neuropathologie
- Oogpathologie
- Urogenitale pathologie