Skip to main content

Missie en visie

De missie en visie van kenniscentrum pathologie

Waarom?

Wij, de pathologie instellingen van Isala, Deventer Ziekenhuis en LabPON, geloven dat we de kwaliteit van de (oncologische) patiëntenzorg kunnen optimaliseren door op het gebied van de pathologie diagnostiek samen te werken.

Hedendaagse ontwikkelingen als big data en Artificial Intelligence, expertise ontwikkeling en technologische innovaties zoals DNA-/RNA sequencing zal ons vakgebied intensief beïnvloeden. Deze technologische ontwikkelingen zijn noodzakelijk, bieden steeds meer diagnostische en therapeutische mogelijkheden en gaan razendsnel. Met continue innovatie, state-of-the-art productietechnieken, digitalisering van diagnostiek en verslaglegging en een up-to-date expert-team van kritische professionals willen wij een snelle uitslag bieden waarmee de behandelend arts en patiënt ook echt verder kunnen. Wij geloven hierbij in de meerwaarde van toegewijd en goed opgeleid personeel.

Om dit te bereiken is schaalvergroting en verdergaande gelijkwaardige samenwerking vereist. Daarom werken wij regionaal samen met als resultaat een gemeenschappelijke dienstverlening aan ca. 2 miljoen inwoners in Nederland.

Hoe?

Dit doen we door kennis te delen en samen te innoveren. Ook kan op basis van specifieke projecten de samenwerking worden aangegaan met zorginstellingen, universiteiten en het bedrijfsleven.

Het delen van expertise op diagnostisch niveau wordt vormgegeven door het inrichten van een virtuele vakgroep (ca. 40 pathologen en KMBP’ers) die op subspecialisme niveau met elkaar samenwerken en de mogelijkheid hebben om werkprocessen af te stemmen, ondersteunende technieken te delen en elkaar intercollegiaal te raadplegen.

Wat?

De founders (DZ, Isala, LabPON) zullen samen met de samenwerkingspartners (pathologie instellingen, Universiteit Twente, ziekenhuizen, bedrijfsleven) een kenniscentrum Pathologie gaan vormen. De website www.kenniscenntrumpathologie.nl is het platform waar de informatie over projecten en activiteiten worden gedeeld. Hieronder zijn de diverse activiteiten kort beschreven.

  • Diagnostische expertise delen (subspecialisatie): het vakgebied pathologie is onderverdeeld in 17 subspecialismen. De pathologen werken in minimaal drie subspecialismen. De pathologen en KMBP-ers delen binnen de subspecialisme groepen kennis en ervaring, daarnaast kunnen pathologen een bijdrage leveren aan diagnostiek gericht op continuïteit van zorg binnen de instellingen.
  • Samenwerking en/of lateralisatie complexe diagnostiek: de complexiteit van diagnostische bepalingen, in het bijzonder de moleculaire diagnostiek, kosten veel implementatietijd en validatiekosten. Het delen van deze activiteiten over de verschillende laboratoria en het verdelen van laag volume/hoge complexiteit bepalingen draagt bij aan ontwikkelkracht en efficiëntie.
  • Computable pathologie: Digitale pathologie maakt een andere manier van werken door pathologen mogelijk; het decentraal digitaal beoordelen van pathologie beelden in de ziekenhuizen, een thuiswerkplek en het delen van casuïstiek tussen pathologen in verschillende instellingen, indien nodig real time. Werkmethoden en platforms worden gemeenschappelijk ontwikkeld en het gebruik gedeeld.

    De digitale beelden kunnen met behulp van artificial intelligence applicaties (AI-apps) worden geanalyseerd. Hierdoor kan morfologische informatie middels algoritmen een objectieve bijdrage leveren aan meer nauwkeurige diagnoses. Deze AI-apps worden middels de multicenter aanpak getest en doorontwikkeld.
  • Procesoptimalisatie: een belangrijk deel van de werkprocessen binnen de pathologie worden historisch gezien handmatig en batchgewijs uitgevoerd. Binnen het kenniscentrum wordt gewerkt aan optimalisatie van processen door het testen en doorontwikkeling van apparatuur en werkprocessen. Hierbij zijn een aantal principes leidend; ‘continu verbeteren’, single piece flow aan de bron (afname materiaal) en continu workflow in het laboratorium proces. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk doel door het gebruik van formaline en chemicaliën (zoals xyleen) zoveel mogelijk te reduceren of te elimineren.
  • Innovatieprojecten: de partijen binnen het kenniscentrum werken samen met externe partijen zoals de universitaire centra en bedrijfsleven in het optimaliseren c.q. implementeren van nieuwe technieken en apparatuur. Hierbij is veelal sprake dat de kartrekkersrol bij een van de partijen ligt. De eventuele resultaten worden met de partners gedeeld en getoetst.
  • Kwaliteit: Uitwisseling van kennis en ervaring m.b.t. het kwaliteitsmanagementsysteem volgens ISO 15189, bevolkingsonderzoek darmkanker. Kwaliteitsrondzendingen worden waar nodig/mogelijk binnen het kenniscentrum uitgevoerd. De resultaten van de rondzendingen worden vooral gebruikt in het kader van het continu verbeteren. Op verschillende onderwerpen worden interne audits bij de diverse partners uitgevoerd.
  • Arbeidsmarkt: De verwachting is dat in de toekomst op verschillende vakgebieden arbeidsmarktproblemen gaan ontstaan. Een regionale gemeenschappelijke aanpak op de gebieden van strategische personeelsplanning, voorlichting aan studenten en de verantwoordelijkheid nemen op het gebied van centraal opleiden zijn verschillende arbeidsmarktinstrumenten. Doorgroeimogelijkheid voor medewerkers binnen de instellingen van de partners van het kenniscentrum wordt  gestimuleerd.
  • Bij- en nascholingen: Binnen het kenniscentrum kan aan de hand van regionale bij- en nascholingsbijeenkomsten, webinars en te downloaden informatie kennis en informatie gedeeld worden.
Huidige stand van zaken najaar 2023:
  1. Doorontwikkeling Image Managent Systeem  Concentriq® van Proscia samen met LabPON.
  2. Doorontwikkeling van doorvoerapparatuur superkritisch CO2 van Tispa samenwerking tussen Isala en LabPON. In combinatie met het vacumeren van weefsel heeft dit geleid tot het project de ‘green deal’.
  3. Onderzoek naar mogelijkheden en effecten van ontwatering van ongefixeerd weefsel middels Tispa II techniek op moleculaire diagnostiek (inclusief NGS, WGS) door  Isala, LabPON en Hartwig Foundation.
  4. AI-apps ontwikkeling door LabPON, Isala, DZ in samenwerking met bedrijven zoals IBEX, Visiopharm, Proscia, etc.
  5. Organiseren van regionale bijeenkomsten en webinars.
  6. Opstarten van vacumeren in DZ en LabPON, in afstemming met Isala.