Erik Bleuel
Mijn naam is Erik Bleuel.
Na mijn M.B.O. en H.B.O. opleiding ben ik gaan werken in het Diakonessenziekenhuis in Utrecht als histologisch analist. Ik heb bijna alle soorten werk gedaan op een histologisch laboratorium. Van assisteren in de uitsnijkamer tot immunologie en
plastictechnieken.
Mijn grote wens was altijd zelf te mogen uitsnijden. Daar heb ik mijn best voor gedaan (en heb natuurlijk ook geluk gehad) maar in 1999 ben in geleidelijk aan gaan uitsnijden als analist prosector. Die naam werd uiteindelijk pathologie assistent, kortweg pathasser. De functie
pathasser is echter niet alleen maar uitsnijden, er hoort nog veel meer bij. Een van die taken die ik op mij heb genomen is het bij en nascholen van mijn collega’s.
Het is begonnen met een module over de fixatie. Fixatie met formaline zoals het in de histologie boekjes staat klopte in mijn ogen niet. Dankzij het internet kom je veel, heel veel te weten over formaline, formaldehyde. Hoe wordt het gemaakt, wie heeft het als eerste gemaakt, hoe gedraagt formaldehyde zich in water enzovoort. Ook kom je meer te weten over methanol en ethanol. Om een lang verhaal iets korter te maken, mijn interesse voor de stoffen waar wij mee werken op de histologie was gewekt. Ik heb onderzoek gedaan naar formaldehyde, ethanol, xyleen, paraffine, haematoxyline en eosine. Kennis die goed van pas kwam bij het begeleiden van stagiaires. Ik was onder tussen ook gevraagd om in de redactie van de VAPVisie plaats te nemen. Als iemand met dyslectie leek het mij niet zinvol, maar achteraf heb ik er toch ongeveer 15 jaar in gezeten. Ik heb stukjes geschreven over de boven genoemde stoffen. En de laatste jaren heb ik ook de rubriek “commentaar” geschreven. Een tijdschrift als de VAPvisie wordt meestal na (of zelfs voor) het lezen weggegooid. Dus ook mijn artikelen worden niet bewaard. Nu ben ik net met pensioen en alle kennis die ik heb opgedaan is voor mijn collega’s en vakgenoten weg.
Gelukkig werd gevraagd of ik het leuk zou vinden om bij en nascholing te geven over onderwerpen van de histologie. Natuurlijk wil ik dat doen. Maar niet als een saaie opsomming van feiten. Het mooiste is om een cursus te geven waarin de deelnemers mee discussiëren. Zeker de eerste module over wat uiteindelijk het eindresultaat van ons histologisch onderzoek bepaald is interactie van iedereen belangrijk. Zo ga je nadenken waar je uiteindelijk mee bezig bent.
Al mijn artikelen en nog veel meer informatie met betrekking tot de pathologie heb ik gebundeld tot een boekje dat ik hoop ooit te kunnen verspreiden onder de mensen die geïnteresseerd zijn de histologie en de achtergronden hiervan.
Tot op de regio avond en bij- en nascholing bijeenkomst(en)
Klik hier voor de verschillende regioavonden en de bij- en nascholingsbijeenkomsten
Erik Bleuel
