Introductie Artificiële Intelligentie (AI) LabPON
De ontwikkelingen op het gebied van digitale pathologie gaan razendsnel. Pathologen kijken veelal digitaal en het gehele werkproces wordt digitaal ondersteund door een laboratorium management systeem (LMS). LabPON heeft het laatste decennium veel tijd en middelen besteed aan de ontwikkeling van digitale pathologie en heeft als eerste pathologie laboratorium wereldwijd de overstap gemaakt naar een digitale workflow.
Artificiële Intelligentie
Een recente innovatie binnen de digitale pathologie is het gebruik van Artificiële Intelligence (AI) applicaties. Een AI applicatie moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
– IVD-certificaat;
– Integratie in het IMS;
– Efficiencyslag en verhoging van kwaliteit binnen financiële middelen.
LabPON gebruikt als image management systeem (IMS) Concentriq DX van Proscia. Dit IMS biedt de mogelijkheid om meerdere AI applicaties te integreren.
Toegevoegde waarde
AI-applicaties worden geïntroduceerd ter ondersteuning van het pathologie proces. Een AI-applicatie kan bijvoorbeeld pathologen van bepaalde informatie voorzien welke de patholoog vervolgens beoordeelt aan de hand van zijn/haar bevindingen. Vervolgens bepaalt de patholoog of de door de AI verstrekte informatie wordt overgenomen in het pathologie verslag.
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de ondersteunende rol van de AI applicatie de kwaliteit van de diagnostiek naar een nog hoger niveau tilt. Daarnaast is gebleken dat AI applicaties tijd- en kostenbesparend zijn.
AI applicaties Kenniscentrum pathologie
LabPON werkt vanuit het kenniscentrum pathologie samen met de pathologie afdelingen van Isala en Deventer ziekenhuis. Vanuit het kenniscentrum zijn er verschillende initiatieven opgezet voor de ontwikkeling van AI applicaties. De intentie is om AI projecten waar mogelijk in regionaal verband uit te voeren vanuit het kenniscentrum.
Concrete stappen voor 2024
De eerste AI-applicatie die in de routine diagnostiek wordt getest is de IBEX software voor prostaatbiopten. Tijdens deze testperiode worden diverse aspecten onderzocht zoals de kwalitatieve meerwaarde en nauwkleurigheid, gebruiksgemak voor de patholoog en mogelijke efficiencywinst.
De vervolgstap is dat de efficiency voordelen van deze software verder in de dagelijkse routine worden onderzocht. De planning is om daarna een AI applicaties van Visiopharm voor mamma tumoren (lymfklieren, ER, PR, Her2) te testen en op basis van de bevindingen te bepalen om de AI voor mamma tumoren te implementeren.
Met de AI applicatie Qualitopix™ van Visiopharm wordt de consistentie in aankleuring van de diverse immunologie markers gemonitord (tijd en verschillende stainers).